Innovaatiliste tehnoloogiate liidrina on JUMO aastakümneid tarninud kvaliteetseid mõõtetehnoloogiaid ja automaatikalahendusi toiduainetööstusele. Seetõttu oli loomulik idee luua 2023. aasta 75. juubeli puhul oma juubel-õlu. Pruulimisprotsessis pidi olema ühendatud kõik olulised JUMO tooted, mida tarnitakse õlletehastesse, ühes rakenduses. Valik langes seega omaenda kaasaegsele ja suure jõudlusega pruulikojale.
JUMO kliendid ja partnerid saavad nüüd nautida meie poolt pruulitud kuldset, värskendavat pilsnerit meeldiva mõrkja alatooniga. See õlu loodi meie ettevõtte 75. aastapäeva tähistamiseks. Ja kes teab? Võib-olla on üksikud pudelid mõne aasta pärast väärt väikest varandust.
Kohaliku pruulikoja leidmisel selle projekti elluviimiseks jõudis JUMO kiiresti ettevõtteni Burkard und Gärtner (B+G), kes on protsesside ja süsteemide inseneriteaduse spetsialist – ja samuti ettevõtteni "Hunfelt Braeu". See noor õlletehas Fulda äärelinnas asutati 2017. aastal garaažis hobiajana. Sellest ajast peale on see pidevalt arenenud ja toodab praegu 10 erinevat tüüpi õlut. "Hunfelt Braeu" peab end väikseks regionaalseks käsitööpruulikojaks. Sortimendist leiab stout'i, India pale ale’i ja tammevaadis laagerdatud bock’i.
Mini-pruulikoja idee sündis seetõttu, et Sebastian Gärtner, üks kolmest pruulijast, on ka üks B+G omanikest. Seejärel oli mõistlik ühendada JUMO teadmised B+G ja Hunfelt Braeu kogemustega, et luua täiesti uus pruulikoja seade, milles keedeti juubeliõlu.
Tehase planeerimine toimus nutika 3D CAD mudeli põhjal, kasutades uusimat CAD/CAE tarkvara ja orbitaalkeevituse tehnoloogiat. Projekti juhtisid peamiselt praktikandid ja see viidi lõpule vaid mõne kuuga.
Selle tulemuseks oli täielikult automatiseeritud, kompaktse disainiga pruulikoja, mis on täielikult valmistatud roostevabast terasest, külma virde tootmismahuga 100 liitrit ja CIP (Cleaning in Place) automaatfunktsiooniga. Pruulikoda on klassikaline 3-osaline süsteem koos filtrikihiga. Pruulikoja eeldatav maht on ca 100 liitrit, mis vastab umbes 20 kg linnastele sõltuvalt õlutüübist.
Lisaks maiskamisnõule, filtreerimisanumale ja keetmispaagile sisaldab süsteem ka sooja vee paaki. Kõik paagid peale filtreerimisnõu on varustatud siseseinaga elektrilise küttega. JUMO TYA 202 võimsusregulaatorid juhivad küttekehasid. Need regulaatorid on väga olulised energia tõhusal kasutamisel.
Süsteem sisaldab ka veepumpa ja CIP-funktsiooni, samuti sagedusmuunduriga juhitavat pumpa maiskile või virdele. Mõlemad pumbad on varustatud kuivkäigu kaitsena JUMO ZELOS C01 LS taseme lülitiga.
Kahe segamisagitaatori mootorid maiskamis- ja filtreerimisnõus on juhitud sagedusmuunduritega.
Kuumaveepaagi, maiskamisnõu ja keetmispaagi taseme mõõtmiseks kasutatakse uut rõhuandurit JUMO DELOS S02. Rõhkude erinevuse mõõtmine filtreerimisnõus toimub JUMO TAROS S46 H abil.
Ultrasoniline vooluhulgamõõtur JUMO flowTRANS W02 mõõdab põhja- ja lõpulahjenduse mahtu. Pärast virde jahutamist mõõdab uus JUMO flowTRANS MAG HT20 nii voolukiirust kui temperatuuri. Temperatuuri vastavates mahutites määrab JUMO dTRANS T1000.
Andurid on paigaldatud hügieeniliste protsessiühendustega G ½, JUMO PEKA (EHEDG sertifikaat) ja klambritega. Need on integreeritud läbi SPE, IO-Linki või 4–20 mA signaali.
Alustuseks täidetakse kuuma vee paak veega ja kuumutatakse nõutud maismaprotsessi temperatuurini. Vee seejärel pumbatakse maisknõusse ning linnasepulber lisatakse käsitsi. Veekogused (peamine sisend) määrab JUMO flowTRANS US W01/02.
Maismise protsess peab lõppema vähem kui 15 minutiga, samal ajal töötades segamisagiga maksimaalse pöörlemiskiirusega. Linnases sisalduvad ensüümid alustavad töökindlate lagunemisprotsessidega: osa valke lagundavad proteinaasid aminohapeteks, samal ajal kui tärklis muudetakse alfaja beta‑amülaasi toimel suhkruks. Ensüümide spetsiifiline substraaditundlikkus nõuab reaktsioonikeskkonna puhul täpset viskoossust, pH‑väärtust ja temperatuuri.
Pärast optimaalse temperatuuri saavutamist läbitakse maismise erinevad etapid sõltuvalt õlutüübist. Tavalise heleda õlle puhul toimub esmalt maismiserite temperatuuril 62 °C, 50 minuti pärast tõstetakse temperatuur 72 °C‑ni ning veel 20 minuti järel kuni 78 °C. Soojenduse kiirus peaks olema 1 °C minutis. „Kõigi nende JUMO toodete ja lahenduste vaheline koostöö tagab pruulimisprotsessi kõrge töökindluse,“ ütleb B+G juht Sebastian Gärtner.
Seejärel toimub lautering ehk eraldamine. Selle protsessi etapi ajal eraldatakse vedelad ja tahked osad. Filtrikihi moodustumiseks täidetakse filtrikihiga varustatud filtrilahutamiskauss, kus tahked osad kogunevad põhjale. Esmalt pumbatakse hägune linnasevesi tagasi filtrikassi. Kui vesi muutub selgeks, suunatakse see keetmispaaki. JUMO TAROS S46 H mõõdab filtrikassist alla voolava surve erinevust, et reguleerida sagedusmuunduriga juhitava pumba kiirust ja vajadusel aktiveerida purustaja.
Pärast peamist esialgset valamist algavad täiendavad valamised. Iga täiendava väljavoolu kogus registreeritakse JUMO flowTRANS US W01/02 abil. Lõplik valamine eemaldab jäänused kasutatud linnasest. Väljatõrjutud ja lagundatud ekstrakti summa peab olema alla 1 %.
Järgmisel etapis keedetakse linnasevesi umbes 70–90 minutit. Keetmine aurustab vett, saavutades soovitud algse virde kontsentratsiooni; eemaldab soovimatud aromaatsed komponendid, steriliseerib virde, inaktiveerib ensüüme ning loob aromaatseid ja värviühendeid.
Keemise ajal lisatakse virde sisse ka humalat. Sõltuvalt õlu liigist ja humala sortidest võib seda teha mitmes annuses. Võrkhumala puhul parandab keetmine selle mõrkjasust, mistõttu lisatakse see tavaliselt keetmise algusesse. Aroomihumalat lisatakse keetmise lõpus. JUBILEE ÕLLE humalasordid on magnum, ariana ja saphir.
Pärast keetmist jahutatakse virde kuni 20 °C-ni vastuvoolusoojendi abil. Väljundis registreerib JUMO flowTRANS MAG H20 nii kogu voolu kui temperatuuri. Virde pumba kiirust juhitakse sõltuvalt väljasilmne temperatuurist.
Pärast pärmi lisamist algab fermentatsioon ja õlle settimine. Täpne temperatuuri kontroll on eriti oluline fermentatsiooniprotsessis. Ülemise fermentatsiooni pärmid töötavad 15–20 °C juures, allumise puhul aga 4–9 °C juures.
Lisavõimalusena on võimalik ka süsteemi automaatne puhastamine. CIP-funktsiooni (Clean-in-Place) võimaldavad mitmed tegurid, sealhulgas puhastusvahendite kontsentratsiooni mõõtmine. JUMO digiLine CI HT10 määrab erinevate puhastusainete kontsentratsiooni temperatuurikompenseeritud juhtivuse alusel sooja vee paagis.
Teine mõõtmine toimub süsteemi väljalaske juures, et jälgida puhastusetappide ja meediumide eraldamise kulgu. Esiteks loputatakse süsteem eelnevalt veega läbi pritsimispeade paakides. Seejärel järgneb naatriumhüdroksiidi baasil põhinev leeliselise pesu etapp, millele järgneb loputus ning neutraliseerimine lämmastik- või fosforhappega. Viimane samm on lõplik veega loputamine, kuni juhtivusnäit kinnitab, et hape on täielikult eemaldatud väljalaskejoonelt.
Just siin näitab JUMO digiLine CI HT10 oma tugevust. Täpne kontsentratsioonimõõtmine ja lühike reageerimisaeg integreeritud temperatuurianduri kaudu aitavad vähendada tarbevee ja puhastusvahendite tarbimist.
CIP-protsesse saab samal viisil kasutada ka farmaatsiatööstuses. Sel juhul toimub viimane loputus ultra-puhastatud veega. Ultra-puhastatud vee juhtivust mõõdetakse juhtivusanduriga JUMO tecLine CR ja muunduriga JUMO AQUIS 500 CR. Vastavalt USP 645 spetsifikatsioonile võib selles etapis temperatuurikompensatsiooni välja lülitada.
Seadme juhtimine toimub puuteekraani kaudu, kasutades JUMO variTRON 500 kontrollerit ja JUMO smartWARE SCADA tarkvara protsessi jälgimiseks ja juhtimiseks.
Erinevate õllesortide retseptid ning üksikud CIP-funktsioonid on intuitiivselt seadistatavad ilma programmeerimisoskuseta brauseripõhise JUMO variTRON Program App abil. JUMO smartWARE Evaluation võimaldab lisaks kõigi protsessiparameetrite registreerimist.
„Seejärel saab nii pruulimisprotsessi kui ka CIP-protsessi hinnata ja kontrollida automaatse partiiraporti abil,“ ütleb Martin Eppinger, JUMO toidu- ja joogitööstuse segmendijuht. See lihtsustab järgmise pruulimise protsessi, mida saab samuti nautida.