Laevad täidetakse ballastveega pärast heitvee väljavoolu või lasti mahalaadimist, et säilitada nende tasakaalu. See võetakse kohalikust veest ja lastitakse sadamas uuesti välja, kui seda uuesti lastitakse. Et ballastvesi ja selles sisalduvad taimed, loomad, viirused ja mikroorganismid ei kahjustaks ökosüsteeme, tuleb vett töödelda.
Laevadel saadakse joogivett merevee baasil ja soolatustatakse pöördosmoosi teel: merevett surutakse kõrge rõhu all läbi poolläbilaskva membraani. See toimib nagu filter ja laseb läbi ainult teatud ioonid ja molekulid. Seepärast tuleb soolasest veest joogivee tootmisel jälgida rõhku, elektrijuhtivust ja üldist vee kvaliteeti.
Laevadel kasutatakse reovee puhastamiseks membraan- või bioloogilisi protsesse. Siin on ülevoolu vältimiseks vajalik taseme mõõtmine. Lisaks sellele jälgitakse pH väärtust ja elektrijuhtivust, et kontrollida vee kvaliteeti enne ja pärast veepuhastust. JUMOga saab mõõta, kontrollida ja registreerida kogu reoveepuhastusprotsessi.